YourLifeChange logo

 

 

Follow me! Facebook LinkedIn

 

YourLifeChange, de weg naar een gezondere levensstijl begint hier!

YourLifeChange Blog

Lichaamsvet verlagen doe je niet door - gezonde - vetten te mijden. Waarom niet/en hoe dan wel?

Lichaamsvet is een tricky onderwerp: het is moeilijk te berekenen en veel mensen zitten er bij het inschatten van hun lichaamsvet naast. Wanneer je een teveel aan lichaamsvet kwijtraakt, heeft je lichaam daar veel profijt van in tegenstelling tot te vetarm eten: Dit lijdt tot hormonale disbalans.

VETTEN HEBBEN WE NODIG!

Wat is een goed vetpercentage?

Essentieel vrouwen 10-12% mannen 2-4%
Atleten 14-20% 6-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Acceptabel 25-31% 18-25%
Te dik 32% + 26% +

 

 

 

 

Te vetarm eten zorgt voor problemen!

Lichaamsvet is essentieel om te overleven. Vet beschermt je interne organen, zorgt voor een noodzakelijke energievoorraad in moeilijke tijden. Lichaamsvet kwijtraken prima, maar te vetarm eten is niet te manier. Vetten zijn een voorloper van hormonen en een bouwstof voor de cellen, we hebben er 100.000 miljard. Je kunt je voorstellen als je dus niet over de juiste hoeveelheden vetzuren beschikt allerlei processen in je lichaam mislopen of helemaal stagneren. Zo wordt bv uit vet, cholesterol gemaakt, een belangrijke bouwstof voor testosteron, wat o.a nodig is voor de spieropbouw. Te weinig vet gaat ten koste van de geslachtshormonen, zowel bij mannen als bij vrouwen! Je krijgt last van stemmingswisselingen wordt sjaggerijnig, krijgt meer last van hongerpieken en kan zelfs depressief worden. Daarnaast komen er klachten welke betrekking hebben op de vruchtbaarheid, energieniveau en vochthuishouding. Op den duur ontstaan chronische ziekten.

Het belang van essentieel vet

Essentieel vet betekent: De minimale hoeveelheid vet die nodig is om te overleven. Een tekort aan essentiële vetten kan afgezien van de hormonale disbalans ook leiden tot falen van de organen. Een tekort aan omega 3 en 6 kan zorgen voor een verstoorde hormoonspiegel. Omega 6 krijgen we ruimschoots binnen, maar 3 moet vaak aangevuld worden. Van linolzuur wordt GLA aangemaakt deze is belangrijk voor de produktie van oestrogeen en testosteron. Celwanden worden soepel door omega 3 en 6, hierdoor kunnen voedingsstoffen goed geabsorbeerd worden. Ook kunnen afvalstoffen goed afgevoerd worden. 

Geheugen, energie en ontstekingsvrij

Celwanden blijven ook soepel door essentiële vetzuren EPA, DHA en Arachidonzuur en zonder deze vetzuren kan het hormoon- en immuunsysteem niet goed functioneren. Ook bloed, bloedvaten en zenuwstelsel hebben ze hard nodig. Zonder de essentiële vetzuren zou het geheugen geen informatie meer opslaan, verliezen celwanden elasticiteit en ontstaan er ontstekingen en ziekten. 

Wat is de beste manier om je vetpercentage te verlagen?

  • Verlaag je calorie- inname. Je zal minder calorieën moeten verbranden dan dat je eet. Wanner je geen krachttraining doet en veel koolhydraten eet, verlies je samen met vet ook spiermassa.
  • Wees niet bang voor gewichten. Wanneer je aan krachtraining doet en hierbij zo ook nu en dan eens zware gewichten pakt wordt je sterker en behoud je je spiermassa. Je jaagt je stofwisseling naar een naverbranding, wat extra calorieën verbrand. Zelfs als je lekker op de bank zit.
  • High Intensity (interval) trainingen; effectieve vetverbranding, goede gezondheidsresultaten en naverbranding. Ook wel Tabata genoemd, de trainingen duren ongeveer 20 minuten.
  • Train nuchter! Volgens Leangains verbrand je beter vet door krachttraining voor je eerste maaltijd te doen. Dit is een techniek die veel gebruikt wordt en kan alleen door gezonde mensen uitgevoerd worden.
  • Zorg dat je zo laat mogelijk met je ontbijt start, eet voldoende om ervoor te zorgen dat je niet snel weer honger krijgt. Eet minder dan 100 gr koolhydraten per dag, wanneer je je lichaam op weinig kh zet heeft het lichaam geen toegang meer om dit als energiebron te gebruiken en het zal de vetvoorraad putten om brandstof te krijgen. Probeer 2 of maximaal 3 maaltijden per dag te nuttigen. Wanneer je volwaardige voeding nuttigt kan jou lichaam dit aan. Bouw het langzaam op, het kan 4 tot 12 weken duren voor dat een lichaam gewent is.

Wat is een goed vetpercentage?

  • Wanneer je lichsaamsvet 6-8% ( mannen) bedraagt of 13-15% (vrouwen) dan is de kans groot dat je prestaties hieronder te leiden hebben. Beter is 15% mannen en 20% vrouwen.
  • Om een sixpack te krijgen is het beste vetpercentage 8-11% (m) en 15-17% (v)
  • Wil je er gewoon goed uitzien en je goed voelen dan ontvang je hoogstwaarschijnlijk de meeste complimentjes wanneer je op 18% (m) of 20-23% (v) zit.

Je vet percentage is gewoon de hoeveelheid vet dat je lichaam heeft. Het heeft niets met spierweefsel te maken. Je kunt dus 2 mensen hebben met exact het zelfde hoeveelheid lichaamsvet, die er toch heel verschillend uit kunnen zien.